ANCA INTERNATIONAL RESEARCH CONFERENCE

7 & 8 FEB 2025

Informing Best Choral Practice

DAY 1 | Friday 7th February 2025 | Australian Eastern Daylight Saving Time

Host: Aleta King | Assistant Host: Joshua Clifford

8:00am	Conference opens online Conference Participants to waiting room (15 min) Host invites conference participants to join meeting from waiting room	
8:15am	Welcome, Opening Remarks, Announcements – Aleta King (10 min) Session overview: 20 min Presentation (approx.1,800-2,000w) + 10 min Q&A Discussion = 30 min Total	
8:25am	BREAK Session 1 Presenter Rehearsal (5 min)	
8:30am	Session 1	Dr Árpád Tóth (Hungary): Multicultural Aspects of Choral Music in the 16 th and 17 th Centuries Ken Steven (Indonesia): The Indonesian Choral Tradition Dr Candace Kruger (Australia): 'Country Up', an Indigenous Pedagogy of Practice
10:00am	BREAK Session 2 Presenter Rehearsal (5 min)	
10:05am	Session 2	Justin Goh (Singapore): Curriculum Development Strategies for Effectively Working with Changing Voices Maggie Zhang (New Zealand): The influence of stage acoustic effects on choral singers' perception
11:05am	BREAK Session 3 Presenter Rehearsal (5 min)	
11:10am	Session 3	Dr Andrew Withington (New Zealand): Enhancing Listening and Tuning in Ensemble Singing Matt Evans (West Coast USA): Involuntary Musical Imagery - Evidence for Widespread Access to Absolute Pitch
12:10am	BREAK Session 4 Presenter Rehearsal (5 min)	
12:15pm	Session 4	Joshua Clifford (Australia): A Phenomenological Study of Recruitment and Retention in Secondary School Choral Programmes Dr Aleta King & Dr Debra Shearer Dirié (Australia): World Choir Games Overview
1:15pm	Closing Remarks Online Survey Feedback Networking (15 min)	
1:30pm	END OF DAY 1	

ANCA INTERNATIONAL RESEARCH CONFERENCE

7 & 8 FEB 2025

Informing Best Choral Practice

DAY 2 Saturday 8th February 2025 | Australian Eastern Daylight Saving Time

Host: Debra Shearer Diríe | Assistant Host: Aleta King

8:00am	Zoom meeting opens Conference Participants to waiting room (15 min) Host invites conference participants to join meeting from waiting room		
8:15am	Welcome, Opening Remarks, Announcements – Aleta King (10 min) Session overview: 20 min Presentation (approx.1,800-2,000w) + 10 min Q&A Discussion = 30 min Total		
8:25am	BREAK Session 1 Presenter Rehearsal (5 min)		
8:30am	Session 1	Anastasia Kananovich (France): Phonetics and didactics on the intelligibility of texts sung by choirs. Drs Erin & Morag Atchison (New Zealand): The liminal space of the professional choral volunteer Alex Hedt (Australia): Pathologies of the Self: Separating Bodies and Voices in Melbourne's Choral Societies	
10:00am	BREAK Session 2 Presenter Rehearsal (5 min)		
10:05am	Session 2	Dr Amanda Cole (Australia) : Integrating Movement, Rhythmic Precision & Meaning into Rehearsals for an Holistic Approach to Rhythm Education Michael Fulcher (Australia) : Application of Accent Method to Choral Singing	
11:05am	BREAK Session 3 Presenter Rehearsal (5 min)		
11:10am	Session 3	Guillaume Lemay-Yates (Australia): The Benefits of Accent Method Breathing for Avocational Singers Dr Mohamed Shahril Bin Mohamed Salleh (Singapore): Choral Composition as Decolonial Pedagogy	
12:10am	BREAK Session 4 Presenter Rehearsal (5 min)		
12:15am	Session 4	Dr Christopher Kiver (East Coast USA): You've Stopped Them, Now What? Inclusive Rehearsal Strategies to Empower Your Singers Dr Elizabeth Scott (Australia): Empowering Choral Directors: Ideas for Effective A Cappella Rehearsals	
1:15pm	Closing Remarks Online Survey Feedback Networking (15 min)		
1:30pm	pm END OF DAY 2		